Courtyard House by YOUSSOFZAY + HART architects

Courtyard House by YOUSSOFZAY + HART architects

Courtyard House is located within Sydney’s Western suburbs, an area typified by post-war brick cottages, and increasingly peppered by unsympathetic project home development. Unique to the site is the presence of a forested lake reserve. The design of the house is de-rived through a reading of both the natural and built context.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp
Youssofzay Hart

Youssofzay Hart

Project Details:

• Location:  SYDNEY, AUSTRALIA Australia

Square meters: 134m²

Finish:  2019

Build cost:  Unknown

Project Teams:

Main Designer:

Builders:

Manufacturers:

Photographers:

Collaborators:

  • Birzulis Associates - Structural Enginee
  • ITM Design - Hydraulic Engineer
  • Oliver Throsby - Bespoke Furniture
  • Project Information

    Courtyard House is located within Sydney’s Western suburbs, an area typified by post-war brick cottages, and increasingly peppered by unsympathetic project home development. Unique to the site is the presence of a forested lake reserve. The design of the house is de-rived through a reading of both the natural and built context.

    The new addition encloses a series of crafted interiors, each deceptively spacious despite the modest footprint, and designed to offer a heightened experience of the landscape from within an intimate setting. Large sections of the facade slide fully away allowing living areas to merge into the surrounding garden and for the edge of bathroom and bedrooms to vanish into the forest context.

    Materially, the recycled brick honors the fabric of the existing cottage whilst adding robust-ness and patina to complement the rugged terrain of the lake reserve. Steel and copper ac-cents set up the house for graceful weathering. Inside, a softer palette of timber (NSW spot-ted gum), stone and fabric combined with a paint palette of eucalyptus greens create a vibrant, light domestic interior and bring a sense of the landscape within, a composition to complement the framed views.

    Sustainable

    Sustainable design principles were incorporated throughout the design to minimize energy use and modulate extreme Sydney temperature fluctuations. The new addition abuts the old house defining a north-facing courtyard and orienting living spaces toward sunlight and greenery. Projecting plate steel sunshades shelter the glass from summer sun whilst perforated aluminum operable screens protect glass from the low-angled sun in the late afternoon.

    Large pocketing doors and screens are a feature of the living spaces and upstairs bedrooms, opening the interiors completely to the air and forest views. Roof-level clerestory louvers situated above an open staircase connecting floors allow hot air to be drawn away from all spaces within the house by a process of natural convection.

    Existing cottage

    The build largely preserves an existing cottage with limited demolition works. Recycled bricks were sourced for the new addition and mixed with many of the bricks removed from the old house. This material choice is celebrated as an evocative feature both outside and within the building.
    The construction of the new pavilion and all additions to the existing cottage integrates BAL fire ratings for bushfire protection on a hazard zoned site due to proximity to the adjacent forest of the lake reserve.

    The house fulfills ambitious criteria of providing a modest and comfortable family home whilst contending with the issue of climate change affecting Australia in this new decade.

    Spaces from this project

    Bathroom // Courtyard House suite bathroom

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp

    Dining room // Courtyard House Dining Room

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp

    Kitchen // Kitchen // Courtyard House

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp

    Sign Up for

    Our Newsletter

    Subscribe to CentralDesign Magazine and stay in touch to get the latest news about events, tips and tricks about Architecture & Design!

    Share your thoughts about, Courtyard House by YOUSSOFZAY + HART architects

    Share on facebook
    Facebook
    Share on pinterest
    Pinterest
    Share on twitter
    Twitter
    Share on linkedin
    LinkedIn
    Share on tumblr
    Tumblr
    Share on whatsapp
    WhatsApp
    Related Articles
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Our Architecture & Interiors Selection
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp

    Welcome!