House Odonnell a 19th apartment renovation in Madrid by Lucas y Hernández-Gil

House Odonnell a 19th apartment renovation in Madrid by Lucas y Hernández-Gil

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp
Lucas y Hernandez-Gil

Lucas y Hernandez-Gil

Project Details:

• Location:  Madrid Spain

Square meters: 190m²

Finish:  2016

Build cost:  

Project Teams:

Main Designer:

Builders:

Manufacturers:

Photographers:

Collaborators:

Project Information

Spanish studio Lucas y Hernández-Gil has overhauled a Madrid apartment by reconfiguring its layout, installing a new kitchen, and adding slick oak and marble surfaces. The 190-square-meter apartment is set inside a 19th-century building and features a series of balconies that overlook the Spanish capital's, Retiro Park.

Designed for a couple and their four young children, the aim of the renovation was to take advantage of these park views, as well as integrate the kitchen area into the main social space.

Using a similar approach to its previous Madrid apartment renovation, the architects removed compartmentalizing walls to create an open-plan living, dining, and study room.

New openings created in the inner wall running along this main space provide a connection to the kitchen area behind, which occupies an open, box-like volume that is set slightly inside the walls of the apartment.

A canopy extends over the cooking space, tall cabinets are placed on the back of the volume, while the kitchen island is at the front.

 

"The arrangement that we found was fully compartmentalized and constantly changed," said the architects, who named the project House 03. "We modified the space for a clear and open one with the light in every room."

Finding the residence in a poor condition, the studio set about restoring the original joinery of the balconies and existing marble fireplace in the living room before adding the new finishes.

Walls are all painted white and offset by oak flooring that complements the existing features.

"Materials, oak, and marble connect with the originals joining past and present," said the studio.

A dining table in the center of the main living space features a marble tabletop and wooden legs. A darker wooden study desk with fitted white shelving occupies the other end.

For the kitchen, glossy black flooring provides a contrast to the surrounding wooden flooring in the residence.

Bathrooms are lined with luxurious grey marble and fitted with wooden cabinets, while the sleeping areas are finished minimally. The master bedroom opens onto a white dressing area, while another features a wooden headboard.

Throughout the residence, the neutral material palette is contrasted by bright artwork, patterned rugs – including one by Ronan and Erwan Bouroullec – and colorful furniture.

Elsewhere in Madrid, PYO Arquitectos similarly reconfigured an apartment by removing some of its internal walls, while PKMN Architectures opted to add modular storage walls that spin around to create extra bedrooms for guests inside a family home.

 

Spaces from this project
No spaces was found

Sign Up for

Our Newsletter

Subscribe to CentralDesign Magazine and stay in touch to get the latest news about events, tips and tricks about Architecture & Design!

Share your thoughts about, House Odonnell a 19th apartment renovation in Madrid by Lucas y Hernández-Gil

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on tumblr
Tumblr
Share on whatsapp
WhatsApp
Related Articles
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Our Architecture & Interiors Selection
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Welcome!