Skylight house by ABA architects in Sidney Australia

Skylight house by ABA architects in Sidney Australia

The Skylight Home resolved social and ecological sustainability by trying to develop considerable enhancements in the ecological amenity and performance of an existing 1940's structure.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp
Andrew Burges Architects

Andrew Burges Architects

Project Details:

• Location:  Sidney Australia

Square meters: 205m²

Finish:  2013

Build cost:  Unknown

Project Teams:

Main Designer:

Builders:

Manufacturers:

Photographers:

Collaborators:

  • Mitchell Bonus - 
  • Chris Su - 
  • Anna Field - 
  • Louise Lovmand - 
  • Sofia Husni - 
  • Project Information

    The brief

    Our brief for this property changes and additions task was to revamp a badly planned existing dwelling, and previous changes project, to produce a functional house for a household of 6 with enhanced natural light and greater connection to the garden. After initially exploring a two-level choice at the customer's request, we encouraged a compact single level proposal with improved preparation and a broad cross-section as the very best service within the job's tight monetary constraints.

     

    The conceptual framework of the house has been established around improving the quality and character of natural light in both the existing interior and as a specifying component in the brand-new addition. Five skylights - 2 existing and three brand-new-- have actually been included to shape a distinct cross-section that enables natural light and a connection to the sky from within the deeply internalized footprint of the existing house while establishing a generous and roomy cross-section in the new addition.

    Organization

    Operating in tandem with the more generous cross-section of the brand-new addition, internal planning has been customized to produce a more compact floor plan for the whole home. A carefully inserted central core consisting of a contemporary restroom and laundry has actually reframed the existing internal plan to minimize extreme corridors and produce a more direct connection in between the current entry and living room, and the new addition. The brand-new inner walls of the acquisition have been designed as thickened storage walls, moderating the requirement for more space by providing ample space for storage for the big household.

    The character of the house

    The skylights and shaped areas have likewise determined the genuine character of the house. The post develops a play between an abstract, white, sculptured ceiling line and bulkhead information, which cleans light on the more robust natural surfaces used listed below the ceiling and bulkhead datum. The primary structural walls are recycled face brick re-used from the existing home's destroyed back walls and external laundry and restroom. All joinery listed below the ceiling line information is American oak, while the flooring is concrete with underfloor heating. Internally this produces a bright scheme of abstract lightness above, while all products within touching distance of the occupants are robust, easily kept natural products.

    Externally, the roof edge and the brick edge of the side walls defining the vital vertical and horizontal rear lines of the façade are cut to a standard measurement of 50mm, offering a lightness to the bounding frame of the rear façade. Within this summary, wood walls and windows are incorporated to be a standard material finish that produces the perception of a separate building component within this long rear façade moving screens enabling irregularity to the façade according to sun control and personal privacy requirements. The roof form, while housing a complex interior section, develops a modest and simple summary for the rear addition that sits easily with the federation and California Bungalow surrounding dwellings.

    Ecological sustainability

    The Skylight Home resolved social and ecological sustainability by trying to develop considerable enhancements in the ecological amenity and performance of an existing 1940's structure, while also making a series of material choices to limit waste. Key initiatives in the advancement of the task consisted of:

    • The development of a generous cross-section that substantially improves personal privacy and natural light in the existing home and brand-new additions, decreasing the requirement for the use of lighting during daylight hours.
    • Making use of recycled brickwork in the job-- integrating re-used bricks from the website with recycled bricks from the brick pit to minimize waste and improve the carbon footprint of the task.
    • Using hydronic underfloor heating as the primary source of heating in the task, reducing the energy use of your house.
    • Using exceptional cross ventilation, eaves, and an operable screen system as a substitute for synthetic cooling, reducing energy use of the house.
    Spaces from this project
    No spaces was found

    Sign Up for

    Our Newsletter

    Subscribe to CentralDesign Magazine and stay in touch to get the latest news about events, tips and tricks about Architecture & Design!

    Share your thoughts about, Skylight house by ABA architects in Sidney Australia

    Share on facebook
    Facebook
    Share on pinterest
    Pinterest
    Share on twitter
    Twitter
    Share on linkedin
    LinkedIn
    Share on tumblr
    Tumblr
    Share on whatsapp
    WhatsApp
    Related Articles
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Our Architecture & Interiors Selection
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp

    Welcome!