Iporanga House Daniel Fromer centraldesign magazine

Daniel Fromer designs a open space house in the middle of a rain forest in Brasil

Iporanga house is a luxurious 130sqm open space house that has a pool surrounded by trees and two bedrooms.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp

Share it on your favorite platform!

Sign Up for

Our Newsletter

Subscribe to CentralDesign Magazine and stay in touch to get the latest news about events, tips and tricks about Architecture & Design!

Iporanga House

Located in the middle of the Atlantic Forest in São Paulo coast, Casa Iporanga seems to spring from the land on which it is located. Limitations on land occupation imposed a lean program. There are two bedrooms on the access floor and, on the lower floor, a living room/ terrace connected to the deck and pool, which overlooks the woods with the sea in the background.

Iporanga House Daniel Fromer centraldesign magazine
Photographs: Maíra Acayaba
Access to the house is via a “bridge” that connects to the street and serves as a car shelter. The entrance hall opens into the surrounding woods and resolves the vertical circulation, housing the staircase that connects the lower floor to the distribution gallery to the two suites which – through a long balcony – open to the sea view.

   In this floor we opted for the construction process in wood-frame internally covered by cementitious plates and externally by reclaimed Peroba Rosa (a native wood, almost extincted), which allowed a quick and clean work. The lower floor, which touches the ground, develops constructively in reinforced concrete and stone, connecting the interior and exterior through generous openings. The whole social area of the house is integrated in open space, which makes up the living room, dining room and a compact kitchen. It opens out to both the front view of the sea and forest and to a lush garden, where the protagonist is a palm tree remnant of the original forest. Text description provided by the architects through archdaily.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp

Related articles

Welcome!