Sant Joan Despí Doctor Moisès Broggi’s Hospital

Hospital of Sant Joan Despi Doctor Moises Broggi by PINEARQ

The Sant Joan Despí Doctor Moisès Broggi’s Hospital is a new construction that caters for a population of 300.000 people from the towns of Baix Llobregat country, Barcelona.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp

Share it on your favorite platform!

Sign Up for

Our Newsletter

Subscribe to CentralDesign Magazine and stay in touch to get the latest news about events, tips and tricks about Architecture & Design!

The access conditions and the relationship with the surroundings explain the adopted solution. In fact, the land has a long limiting area located towards the north where the Baix Llobregat Avenue is. The main access is located along the South East of the plot, on the highest point, where one can access the outpatient area. The entrance is independent and is located on the North façade of the Baix Llobregat Avenue, where there is an easier access because of the public transport.

Moreover, with the idea of differentiating the entrances according to the function, the emergency access is located on the extreme North East of the site. This access is located on the lowest point, one floor under the main entrance. Finally, the loading and unloading area is located in this part.

A compact building has been created in order to solve the following technical and functional concepts: To achieve a healthcare corridor and a public corridor which have no interference between one and the other, and allow a clear orientation for public users with the constant relationship between exterior and interior of the building. From this point, the solution is to locate the Assistance care zones in the basement -1, to avoid having patient rooms on the entrance floor. An independent entrance for the outpatient services allows the access to external visitors from two different entrances.

A compact building has been created in order to solve the following technical and functional concepts: To achieve a healthcare corridor and a public corridor which have no interference between one and the other, and allow a clear orientation for public users with the constant relationship between exterior and interior of the building. From this point, the solution is to locate the Assistance care zones in the basement -1, to avoid having patient rooms on the entrance floor. An independent entrance for the outpatient services allows the access to external visitors from two different entrances.

Sant Joan Despí Doctor Moisès Broggi’s Hospital_13

The wards are organized with all the patient rooms orientated towards the South and to the new park, with views onto a wooded area which is very quiet. No hospitalization unit has been left isolated from the rest, allowing the healthcare workers to interrelate and to stay in constant communication. This has been achieved locating four units on the first floor, three units on the second and another three units on the third floor.

Sustainability has been part of the design process since the beginning. Energy efficiency has been obtained thanks to the building’s orientation, closed towards the North and open towards the South, and façade design, with brise-soleils controlling the natural sunlight. Improvements has been achieved also through technical and mechanical equipments such as photovoltaic installations and rainwater re-use systems.

Sant Joan Despí Doctor Moisès Broggi’s Hospital_12

Technical information

Architects
Pinearq 
Location
Vilanova i la Geltrú, Spain
Category
Healthcare
Collaborators
Marcial Novo, Alba Casanovas
Area
8368.0 m2
Project Year
2011
Photographs
Email for credits

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp

Related articles

Welcome!