centraldesign magazine Noarq RPFV House

Minimalist house coated with schist walls by NoArq

See how NoArq, a architecture studio based in Portugal, solved a three floors steep with a minimalist approach and respecting the local materials.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp

Share it on your favorite platform!

Sign Up for

Our Newsletter

Subscribe to CentralDesign Magazine and stay in touch to get the latest news about events, tips and tricks about Architecture & Design!

Text send by NoArq Team. The proposal is part of a land with an area of 1697sqm, with 112sqm of covered area that corresponded to a house (demolished) of two floors and attic in ruin, whose total floors approached 300sqm. Of the 1697sqm of land, only 600sqm had construction capacity, with the remaining area of the Agricultural Reserve.

The topography was characterized by a strong west - east slope, divided into two terraces with a total elevation difference of 9 m. The building area was isolated from the public road and surrounded by the Agricultural Reserve below the street level.

The house was set upon rigorous schist walls; the raised floor covering and threshing floor were slate. We demolished the top floor, saved the ground floor and the slate floor.

Like the old dwelling, the new one incorporates in the morphology of the land, dispensing with the urban front, promoting the dialogue with the beautiful agricultural landscape that extends in the opposite direction of the street. The house occupies the gross floor area of ​​643.20 m² spread over 3 floors. The street access has stairs and an open corridor to the heart of the house, the central courtyard where the entrance is located.

Level 0 (level -2, below the street level) was the subject of a rehabilitation and expansion operation. It is occupied by social functions and backyard support. To the north, the interior of this floor is ventilated and lit by a courtyard that was once a cellar. The new coexists with the old. The 1st floor (intermediate level) is organized around a larger patio (cut out by the 1st floor patio) and is intended for daily family activity. To the north the entrance through the covered parking, leads the inhabitants to the kitchen through a corridor. The rooms are exposed to the patio to the south.

The 2nd floor, visible from the street, was dedicated to rest. Partially overlaps the first floor volume, houses the entrance space and the courtyard. It is divided into three bedrooms and their dependencies. The toppings are flat. The roof of the 1st floor, at the street level, is a horizon-oriented terrace. The new building (made entirely of reinforced concrete) is a black slate mass resting on the base walls of the old schist house framed by the old granite and schist terraces.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp

Related articles

Welcome!