KC Design Studio creates moody living spaces

KC Design Studio creates moody living spaces
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp
This article was curated using https://www.dezeen.com/interiors/feed/ as a source.

The neglected basement of this apartment in Taipei has been overhauled by KC Design Studio to feature a series of greyscale rooms and an indoor courtyard.

The apartment, named House H, is set within a residential block in Taipei’s Shilin district and is occupied by a family of four.

With the children growing up, the family was starting to feel increasingly constricted in their ground floor apartment, so they approached KC Design Studio to transform the disused basement below into additional living quarters.

The basement presented some significant problems – as the apartment block is sandwiched between two buildings, it would only be possible for the basement to receive natural light from either the front or the back of the plan.

As the basement had only a few ventilators, there was also poor air circulation.

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

To combat this, the studio decided to carve several openings into the basement’s ceiling. One large rectangular opening towards the front of the basement allows sunlight to stream down from the windows on the ground-floor facade.

This opening also accommodates a staircase that connects the apartment’s two floors.

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

An L-shaped opening has then been made in the ceiling at the rear of the basement, topped with gridded metal sheeting so that air can circulate from the ground floor above. The area directly beneath the opening has been fronted with glass to form an indoor courtyard.

Inside, it’s filled with an array of leafy green plants and a small chinaberry tree.

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

The thick foliage acts as a natural privacy screen between the daughter and the son’s bedrooms, which have been relocated to the basement.

“In the night, the light and shadow of the leaves become the leading role in the space,” explained the studio.

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

Elsewhere at basement level is the apartment’s kitchen, living area, laundry room and additional wash facilities.

The ground floor now largely acts as a master bedroom suite for the parents, complete with its own walk-in-wardrobe. There is also a prayer room for the family at this level.

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

A moody colour palette has been applied throughout the home. Walls have been loosely rendered with grey plaster and a majority of the floor has been poured over with concrete.

Almost all of the lighting fixtures are black, apart from a row of metal pendant lamps that dangle above the dining table. Slate-colored cabinetry features in the kitchen behind.

“We selected different materials but kept them as monochrome as possible to keep it simple and unadorned – in this case, the main thing to perform is light,” the studio told Dezeen.

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

House H in Taiwan designed by KC Design Studio

Sign Up for

Our Newsletter

Subscribe to CentralDesign Magazine and stay in touch to get the latest news about events, tips and tricks about Architecture & Design!

Share your thoughts about, KC Design Studio creates moody living spaces

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on tumblr
Tumblr
Share on whatsapp
WhatsApp
More News
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Welcome!